2015. november 15., vasárnap

Mikortól érezhetem a multivitaminok pozitív hatásait?

Az emberek egyharmada szed valamilyen multivitamint, derül ki a Mother Jones magazin egy 2012-es cikkéből. Azonban hacsak nem vagyunk hiányosak bizonyos tápanyagokból, akkor igen valószínűtlen, hogy máshogy érezzük magunkat, ha hozzáadjuk a multivitamint a napi étrendünkhöz. Viszont ha mellékhatásokat tapasztalunk a multivitaminok szedése során, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnunk. Bár rendben van a multivitamin szedése, azért ténylegesen érdemes beszélnünk első körben az orvosunkkal, aki segít meghatározni az igényeinket.


Multivitaminok és az egészség

Ideális esetben a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a megfelelő élelmiserválasztás segítségével lehet pótolni. Sajnos azonban a legtöbb ember nem eszik olyan sok tápanyagdús élelmiszert, helyettük inkább z egészségtelen és gyorsételeket választják, állítja a Nutrition Journal egy 2014-es cikke, majd hozzáteszi, hogy ily módon lehet, hogy nem kapju meg a szükséges tápanyagokat. Persze nincs bizonyíték arra, hogy egy multivitaminnal jobb egészségi állapotot lehet elérni, azonban mindenképp érdemes próbálkozni vele, ha hiányzik a szervezetünkből valamelyik tápanyag. Egy 2014-es közlemény arról is beszámol, hogy a legtöbb multivitamint általában az egészségesebben táplálkozók választják, leginkább azzal a céllal, hogy ezekkel a kiegészítőkkel csökkentsék a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, például a szívbetegségét vagy a rákét.

A nagy dózisú B6-vitamin és a vas is okozhat kellemetlen tüneteket, például a B6-vitamin idegkárosodást, míg a vas túladagolása a szívbetegségek és a rák kialakulási kockázatának megnövekedését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése