2016. január 5., kedd

Ételek és italok, amelyek K-vitamintól mentesek

Az embereknek, akik vérhígító warfarint szednek, következetesnek kell lenniük abban, hogy minden nap fogyasszanak valamennyi K-vitamint, mivel ez a gyógyszer zavarhatja a K-vitamin véralvadásgátló hatását. Ilyenkor érdemes olyan élelmiszereket választani, amelyek K-vitamintól mentesek.


Gyümölcsök és zöldségek
Ha nem fogyaszhatunk túl sok K-vitamint, attól még számos K-vitamin mentes zöldséget és gyümölcsöt választhatunk a diétánkba. Például fogyaszthatjuk bátran a bambuszrügyet, a Portobello gombát, a fehér gombát, a shiitake gombát, az enoki gombát és a kukoricát. A narancs, a narancslé, a csillaggyümölcs, az almalé és a citrom sem tartalmaznak K-vitamint. Míg a grapefruit nem rendelkezik K-vitaminnal, ezt nem érdemes a vérhígítókkal együtt szedni, mivel zavarhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását és azokkal gyakran lép kölcsönhatásba.

Egyéb élelmiszerek
A mandula, a kókusz, a szezámmag, a napraforgómag, a földimogyoró, a brazil dió, a makadámia dió, a szerecsendió, a köménymag, a csirke vagy marahahúsleves, a szójaszósz, a gyömbér és a fokhagymapor szintén mentes K-vitamintól, így ezeket is lehet fogyasztani egy K-vitamin mentes diéta során. A K-vitamin mentes italok közé tartozik a víz, a szójatej, a bor, a kamilla és egyéb gyógyteák, a szóda, az energiaitalok, a gin, a sör és a kávé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése