2016. január 5., kedd

Multivitaminok a dohányosoknak

Nagyon sok ember szed ülönféle étrendkiegészítőket és multivitaminokat, hogy megelőzzék a táplálkozásból fakadó hiányosságokat, illetve, hogy igénybe vegyék e kapszulák potenciális előnyeit. Azonban sajnos a dohányosok táplálkozási igényei meglehetősen eltérnek a nemdohányozóktól, éppen ezért esetükben egy nem jól kiválsztott multivitamin többet árthat, mint amennyit hasnálhatna. A következő cikkben ennek elkerülése érdekében megmutatjuk, hogy egy dohányos ember számára milyen vitaminok pótlására van szükség ahhoz, hogy elkerülje a különféle akut és krónikus betegségeket.


A B12-vitamin

A dohányfüst hidrogén-cianidot is tartalmaz, ami egy mérgező, színtelen gáz. Linnell és kollégái megvizsgálták a dohányfüst hatását a B12-vitamin anyagcserére és kiválasztásra. Felfedezték, hogy a dohányzók esetében alacsonyabb mennyiségben van jelen a vérben a B12-vitamin, valamint az nagyobb koncentrációban jelentkezik a vizeletben, így tehát a dohányosok több B12-vitamint választanak ki, mint a nemdohányzók. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a magas cianid bevitel a dohányzás során kóros B12-vitamin anyagcserét okozhat. Az ajánlott napi B12-vitamin adag a férfiak és a nők esetében 19 és 71 éves kor között 2,4 mikrogramm, azonban a dohányosoknak ajánlott ennél nagyobb mennyiségben pótolni a B12-vitamint.


Tippek

A dohányosoknak érdemes olyan kiegészítőket szedniük, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, B12-vitamint, luteint és zeaxantint.

Kerüljék a multivitaminokat, mert ezek olyan mikrotápanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek a dohányosok szervezetére.

A legjobb lehetőség megtalálásához mindig beszéljünk a kezelőorvosunkkal vagy a gyógyszerészünkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése