2013. október 3., csütörtök

Az F-vitamin forrásai

Az F-vitamin egy táplálkozási vegyületeket tartalmazó csoport és csak nagyon kevesen ismerik. Az F-vitamin olyan anyagokat tartalmaz, amiket az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért bevitelük nagyon fontos. Az F-vitamint más néven esszenciális zsírsavaknak is nevezik. Két alapvető zsírsavat neveznek F-vitaminnak, ezek a linolsav és az alfa-linolénsav.


Egészségügyi előnyei

Az F-vitamint az emberi szervezetben minden sejt használ. Elősegíti a normális növekedést és viselkedést, valamint kiegyensúlyozza a hormonszintet és erősíti az immunrendszert. Az F-vitamin segít a haj növekedésében, fiatalos megjelenésűvé teszi a bőrt, segít a mellékvese hormonjainak, valamint a nemi hormonok termelődésében, támogatja a szem és a szív egészségét, szabályozza a vérnyomást és hasznos lehet azok számára is, akik ízületi gyulladásban szenvednek. F-vitamin nélkül az emberi szervezet életveszélyes állapotba kerülnek.


Növényi eredetű forrásai

Egy tisztán vegetáriánus étrenddel is hozzá lehet jutni a megfelelő mennyiségű F-vitaminhoz. A napraforgómag, a pekándió, a mogyoró, a tökmag és a mandula nagyon nagy koncentrációban tartalmazza ezt az anyagot. A búzacsíra és a teljes kiőrlésű gabonák szintén jó forrásai az esszenciális zsírsavaknak. A növényi olajokban is megtaláljuk ezt a vitamint. Az avokádó, úgy tűnik, hogy az egyetlen gyümö,cs, amiben igen nagy mennyiségben találunk F-vitamint.


Állati eredetű forrásai

F-vitamin be lehet szerezni a rendszere halfogyasztás során is. F-vitaminban gazdag a lazac, a pisztráng, a szardínia, a makréla, a tőkehál és a tonhal. A vadhús és a fűvel táplált állatok húsa is sok esszenciális zsírsavat tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése