2015. április 28., kedd

A B12-vitamin legjobb étrendi forrásai

Ha keressük annak a módját, hogy hogyan is növeljük a leghatékonyabban a B12-vitamin bevitelét, akkor szinten minden állati eredetű termék kiváló megoldást jelenthet erre, illetve a dúsított gabonapelyhek szintúgy. Tény, hogy sok étel sokkal több B12-vitamint tartalmaz, mint az ajánlott napi bevitel egyetlen adagjában, de ezn nem probléma, ugyanis a B12-vitamin vízben oldódik, ezért a szervezetben nem képes felhalmozódni.


Dúsított gabonafélék

Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz, akkor érdemes B12-vitaminnal dúsított növényi élelmiszereket vásárolni, mint például a különféle gabonapelyheket és gabonatermékeket. A teljes kiőrlésű gabonafélék körülbelül 6 mikrogramm B12-vitamint tartalmaznak adagonként, míg a finom gabonák körülbelül 2-3 mikrogrammot. Egy adag általában ¾ vagy 1 csésze, de fontos, hogy ehhez mndig ellenőrizzük a cmíkét, ahol pontosan szerepel, hogy hány grammnak felel meg egy adag. Az Institute of Medicine hozzáteszi, hogy sok idős ember szervezete nem képes megfelelően elnyelni a B12-vitamint az állati termékekből, mivel ott igen kötöttek, ebben az esetben nekik is érdemes növényi forrásokból pótolni ezt a vitamint.


Egyéb húsfélék és tejtermékek

Habár a belsőségek tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben B12-vitamint, azért a marha- és bárányhúsban is igen sok van ebből a vitaminból - 3 unciánként körülbelül 2 mikrogramm. A pulykahúsban, a borjúban, a sertésben ugyanekkora adagban körülbelül 1 mikrogramm B12-vitamin van jelen. A csirkében körübelül 0,25-0,3 mikrogrammnyi B12-vitamint találunk. A legtöbb tejtermék adagonként körülbelül 1 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz, ami 1 csésze túrónak, 8 dl joghurtnak vagy ugyanennyi tejnek felel meg. A sajtok körülbelül 0,25-1 mikrogramm B12-vitamint tartalmaznak adagonként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése