2015. július 3., péntek

Este is szedhetek multivitamint?

A multivitamin kiváló arra, hogy bevigyük a szervezetünkbe a vitaminok és ásványi anyagok napi ajánlott mennyiségét. A multivitamin azonban nem helyettesíti a teljes és kiegyensúlyozott étrendet, éppen ezért nagyon fontos, hogy a multivitamint csupán kiegászítő jelleggel szedjük. Illetve arra is fontos odafigyelni, hogy mindennap körülbelül ugyanabban az időben szedjük be ezt a tablettát vagy kapszulát.


Hányinger

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a multivitamin szedése után érezhetünk hányingert, mivel ezeket a kiegészítők áltlaában nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, magnéziumot és más nyomelemeket. Ha már sok kezd lenni ezekből a tápanyagokból a szervezetünknek, akkor a multivitamin szedése rosszullétet, illetv e enyhe hányingert eredményezhet. A terhességi vitaminok is nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, éppen ezért nem véletlen, hogy a terhes nők sokszor érezhetnek e multivitaminok szedése után hányingert. Ilyen esetekben javsolt a multivitamint lefekvés előtt beszedni, hogy a nappalainkat ne zavarja meg ez a kellemetlen tünet.


Hátrányok

Míg a multivitaminnal megvannak a maga előnye, fontos tudni, hogy ha a szervezet túl sokat kap egy bizonyos multivitaminból, akkor akár meg is betegedhet. Persze nagyon sokat kell szedni a multivitaminokból, hogy ez előforduljon, viszont a többlet vitaminokat a szervezet nem tudja megfelelően használni, ezért ezek a tápanyagok megjelenhetnek a vizeletben, illetve így a vesék is némileg terhelődhetnek. Bizonyos tápanyagok, például a béta-karotin, növelheti a tüdőbetegség kialakulását a dohányosoknál, a C-vitamin túl nagy mennyiségben okozhat vesekövet. Szóval fontos tisztában lenni a multivitaminok negatív hatásaival is, ha azokat rendszeresen kezdjük el szedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése