2014. október 20., hétfő

A vitaminok története 1.

Az első tudós, aki meghatározta azokat a speciális faktorokat, melyeket a növényekből vont ki William Fletcher volt, 1905-ben. Dr. Fletcher a beriberi betegség okait kezdte el kutatni, amikor rájött, hogy a fényezetlen rizs képes megakadályozni ezt a betegséget, a fényezett azonban nem. A kutató felismerte ezzel, hogy a rizs héjában különleges tápnyagok találhatóak.

1906-ban egy angol biokémikus, Sir Frederick Gowland Hopkins is felfedezte, hogy bizonyos élelmiszerek fontos az egészség szempontjából. 1912-ben a lengyel tudós Cashmir Funk nevezte el ezeket a különleges tápanyagokat vitaminoknak, a latin élet (vita) és amin vegyületek után, melyekről fefedezte, hogy a rizs héjában jelen vannak. Hopkins és Funk együtt megfogalmazta a vitaminok következtében fellépő hiánybetegségeket, azt, hogy vitaminok nélkül az emberi szervezet nem lehet egészséges.


B-vitaminok

Elmer V. McCollum volt az, aki felfedezte a B-vitaminokat 1915-16 körül. A niacint 1937-ben Conrad Elvehjem, a folsavat Lucy Wills 1933-ben, a B6-vitamint pedig egy magyar kutató, Paul György fedezte fel 1934-ben.


C-vitamin

1747-ben egy skót haditengerészeti sebész, James Lind felfedezte, hogy egy tápanyag (ma már tudjuk, hogy a C-vitamin), ami jelen van a citrusos élelmiszerekben, megakadályozza a skorbut kialakulását. Ezt a tényt újra felfedezte A. Hoist és T. Froelicht 1912-ben, majd 1935-ben a C-vitamin volt az első, amit mesterségesen szintetizáltak Dr. Tadeusz Reichsten jóvoltából, aki a svájci Institute of Technologyban dolgozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése