2014. október 1., szerda

Kinek van szüksége multivitaminra? 1.

Ma már mindenhol kiegészítőkkel és multivitaminokkal találkozunk Úgy tűnik, hogy mindegy, hogy merrefelé tájékozódunk, mindenhol azt fogjuk hallani, hogy a multivitamin segít az általános egészségi állapot javításában. Ez persze bizonyos embercsoportok esetében igaz is, de mi a helyzet a többiekkel?

A legtöbb egészsges ember be tudja szerezni a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat az étkezési során, de tény, hogy egy multivitamin szedése biztosít minket arról, hogy valóban hozzájutottunk a szükséges vitaminokhoz. Viszont az is igaz, hogy a túl sok multivitamin súlyos megbetegedéseket, szervi elváltozásokat is okozhat. Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy a multivitaminokat mindennap kell-e szedni? Illetve honnan tudom, ha szükségem van rájuk?


Szóval akkor kiknek is érdemes multivitaminokat szedniük?

-Azoknak mindenképpen, akik laktóz intoleranciában szenvednek, vagy olyan betegségben, ami befolyásolja a vitaminok felszívódását a szervezetben. Beszéljünk ilyenkor orvosunkkal, aki képes meghatározni, hogy a multivitaminok mellett milyen egyéb kiegészítőkre lehet szükségünk.

-Azoknak is érdemes multivitaminokat szedniük, akik dohányoznak vagy túl sok alkoholt fogyasztanak.

-Azoknak ajánlott a multivitamin fogyasztása, akik rossz étkezési szokásokat követnek, akik nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.

-Ezenfelül a terhes nőknek, a szoptató anyáknak, az időseknek, a menopauzába került nőknek stb. is érdemes multivitaminokat fogyasztaniuk.


Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy beleesünk a kategóriák valamelyikébe, attól még napi egy multivitamin nem fog ártani. Csak az a fontos itt is, hogy ne vigyük túlzásba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése