2015. augusztus 11., kedd

A C-vitamin toxicitás

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben, más gyümölcsökben és zöldségekben. A Linus Pauling Institute beszámol arról, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása toxicitást okoznak, illetve arra sem, hogy a nagy dózis ártalmas lenne az egészségre. Azonban a túl sok c-vitamin kiegészítő fogyasztása okozhat mellékhatásokat, kellemetlen tüneteket, így érdemes mégis odafigyelni arra, hogy ne adagoljuk túl ezt a vitamint se.


A C-vitamin toxicitás

A C-vitamin még tolerálható felső szintje a felnőtt korosztály esetében 200 mg naponta. A Linus Pauling Intézet azt mondja, hogy egészségügyi szövődményei lehetnek a megadózisokban adagolt C-vitaminnak, amit az állatkísérletek igazoltak. A MayoClinic.com kimondja azt is, hogy a megadózisú C-vitamin pótlása olyan tüneteket okozhat, mint a hányinger, a hányás, a hasmenés, a hasi görcsök, az álmatlanság és a fejfását. A veseproblémák egy másik lehetséges eredménye, ha túl sok C-vitamint fogyasztottunk, illetve vastúlterhelés is kialakulhat. Azonban nagyon nagy mennyiségben kell fogyasztani a C-vitamint ahhoz, hogy az ténylegesen károsan hatna az egészséges emberekre.


A C-vitamin és a rák

A Merck Manuals Online Medical Library kimondja, hogy egyes embereknek akár naponta 10 gramm C-vitaminra is szükségük lehet ahhoz, hogy csökkentsé egy esetleges vírusos fertőzés időtartamát, vagy kezeljék, illetve megelőzzék az olyan súlyos egészségügyi feltételeket, mint az atherosclerosis és a rák. Egy 2006-os felülvizsgálat és metaanalízik megállapította, hogy a C-vitamin és az E-vitamin segít a kemoterápia káros hatásait kivádeni, így a rákos betegeknél megnő a túlélés esélye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése