2015. április 2., csütörtök

A K-vitamin és a búzafű

Egy egyszerű fű, a búzafű, ami otthonunkban is megnő egy csomó egészségügyi előnyt kínál. A búzafű támogatói azt állítják, hogy ezzel a lével a közönséges megfázástól kezdve a rákon át mindent meg lehet gyógyítani, de egyelőre csak kevés bizonyíték van, ami alátámasztja ezeket az állításokat. Ennek ellenére is megéri a búzafű levet rendszeresen fogyasztani, mivel így alapvető vitaminokhoz juthatunk hozzá, többek között például jelentős mennyiségű K-vitaminnal gazdagodhatunk. A búzafű magas K-vitamin tartalma miatt viszont nem ajánlott azoknak, akik véralvadásgátlókat szednek, mert a vitamin csökkentheti ezen készítmények hatásosságát.


K-vitamin és a warfarin

Az emberek, akik warfarint vagy más véralvadásgátlót szednek, sokkal óvatosabban kell szedniük a K-vitamint, mint azoknak, akik nem szednek ilyen készítményeket. A hirtelen megnövekedett K-vitamin bevitel ugyanis csökkentheti a warfarin hatékonyságát és csökkentik a vérrögképződést. A National Institutes of Health azt tanácsolja az embereknek, akik warfarint szednek, hogy korlátozzák az olyan élelmiszerek bevitelét, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint. Ezek között szerepel tehát a búzafű is. A búzafűt ráadásul kiegészítőnek tartják, tehát a legtöbbesetben nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nagyobb koncentrációban, mint ha friss növényként jutnánk hozzá, éppen ezért sokkal nagyobb mennyiségben szedhetjük be vele a K-vitamint.


A K-vitamin és a búzafű

A napi igénye a K-vitaminnak 80 mikrogramm. Egy kis adag búzafű 35 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, amely 44%-a a napi értéknek. Ez egy közepes mennyiségű adag, de a porított búzafű kiegészítők a napi ajánlott bevitel 160%-át is tartalmazhatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése