2015. november 3., kedd

A multivitaminok szedése megéri a kockázatot?

A multivitaminok a legnépszerűbb étrendkiegészítőknek számítanak, azok között, amelyeket manapság értékesítenek. Minden demográfiai és korcsoport használja a multivitamnokat és gyakran ezek az emberek legfontosabb étrendkiegészítői. Mivel sok különféle multivitaminos formula létezik, éppen ezért az étrendkiegészítő-iparban ezek teljes fejezetet tesznek ki.


A hagyományos multivtamin

A leggyakrabban használt és kutatott multivitaminok készítmények 100%-ban tartalmazzák a szervezet számára szükséges tápanyagokat. Egyes vegyületek, mint például a magnézium és a kalcium fizikailag túl nagyok ahhoz, hogy jelen legyenek ezekben a kapszulákban, így sokszor ezek hiányoznak a multivitaminokból és gyakori, hogy vasat sem találunk bennük túl sokat. A normál multivitamin hatásos és ajánlott kiegészítő azoknak az embereknek, akik nem jutnak hozzá elegendő tápanyaghoz a diéta során. Tartsuk azonban szem előtt, hogy az étrendi változtatások mindig hatékonyabbak és ízletesebbek, mint a kiegészítők, ráadásul a legtöbb esetben ezekkel is lehet enyhíteni a tápanyaghiányokat.

Bár a normál multivitaminok jótékony kiegészítőknek számítanak az alacsony hozamú területeken, például a sivatagokban, ahol nem könnyű hozzájutni a tápláló élelmiszerekhez, ezeket mégis gyakrabban használják megelőzés céljából azok az emberek, akik egyébként egy változatos étrendet követnek. Bár a tanulmányok azt mutatják, hogy nem okoznak mellékhatásokat ezek a multivitaminos kiegészítők, tudni kell, hogy ők nem is adnak semmiféle plusz juttatást, ha már eleve egészségesen táplálkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése