2016. január 17., vasárnap

Ihatok kávét, amikor multivitamint szedek?

Bár lehet, hogy a multivitaminnal bármilyen italt együtt szabad fogyasztani, sok esetben ez mégsem tanácsos. Néhány ital ugyanis, mint például a kávé, olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek zavarhtják bizonyos multivitaminok felszívódását. Azonban még mindig jobb a kávét tizenöt perccel a multivitamin szedése előtt bevenni vagy néhány órával később.


Csökkenti a vas felszívódását

Mint például a tea, a zöld leveles zöldségek, a babfélék, úgy a kávé is tartalmaz tanninokat. Ha a multivitaminok vasat tartalmaznak, akkor a tanninok csökkentik annak a felszívódását. A tanninok befolyásolhatják a szabad kötésű vas felszívódását, azt a típusét, ami megtalálható a növényi alapú élelmiszerekben és az olyan kiegészítőkben is, mint például a vastartalmú multivitaminok. A kávét éppen ezért érdemes elkülönítve fogyasztani a multivitaminoktól, hogy minimalizáljuk ezt a hatást. A multivitamint szedjük be narancslével vagy más C-vitamin gazdag gyümölcslével, mert ezzel viszont növelhető a vas felszívódása.


Korlátozhatja a kalcium felszívódását

Ha naponta több, mint két vagy három csésze kávét iszunk, akkor a kávéban található koffein csökkentheti a felszívódó kalcium menységét, illetve növeli a kalcium ürülésének mennyiségét. Ez azonban csak akkor okoz problémákat, ha alacsony a csontsűrűségünk, mivel a kalcium mennyiségének csökkenése még inkább minimalizálja a csontsűrűséget. A National Institutes of Health megjegyzi, hogy már egyetlen csésze ávé is képes csökkenteni a szervezetben a kacium mennyiségé, akár 2-3 milligrammal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése