2015. január 6., kedd

Információk a vitaminokról és ásványi anyagokról 1.

Melyek a vitaminok és az ásványi anyagok? Azokat az anyagokat soroljuk ide, amelyek segítenek abban, hogy az emberi szervezet megfelelően működhessen. Bár a vitaminokat és ásványi anyagokat be lehet juttatni azokkal az élelmiszerekkel is, amelyeket a mindennapjaink során fogyasztunk, azonban az tény, hogy ezekben az ételekben más és más vitaminok bújnak meg.

A vitaminok két kategóriába sorolhatóak: vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldódó vitaminokat (A-, D-, K- és E-vitamin) a szervezet zsírsavjaiban oldódnak fel és így a szervezet képes őket tárolni egy későbbi használatig, míg a vízben oldódó vitaminokat napi szinten kell pótolni, mivel azok a vizelettel kiürülnek. A vízben oldódó vitaminok közül a legfontosabbak a C-vitamin és a B-vitaminok, amelyeket tehát minden nap be kell vinnünk a szervezetünkbe.

A vitaminok szerves anyagok (tehát a növényi és állati részekben lehet őket fellelni), addig az ásványi anyagok olyan szervezetlen vegyületek, amelyeket a talajból, vízből stb. nyerhetünk ki. A szervezetnek azonban ezekre az ásványi anyagokra is nagy szüksége van, főleg a kalciumra, ami fontos az egészségmegőrzés és a csontok erősségének megtartása szempontjából. Egyéb fontos ásványi anyagok közé tartozik a réz, a vas, a cink, amelyekre csak kis mennyiségben van ugyan szükség, viszont ha ezt a kis mennyiséget nem visszük be a szervezetünkbe, akkor komoly bajok elé kell néznünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése